Niklas Carlsund - Locatiofinder i Stockholm

Italienare i Gamla Stan

Publicerad

Det italienska filmbolaget The Family från Milano åkte runt i Europa och filmade flera storstäder, som t ex Paris, Berlin, Helsingfors m m.

I Stockholm filmade teamet alla scener i Gamla Stan. Åh vad jag älskar den stadsdelen! Locationfinder.se hjälpte filmteamet att hitta rätt i de vindlande gränderna. Den internationella miljön passade även italienarna. Snart på bio nära dig.

Popstjärna uppochner

Publicerad

År 2016 börjar ovanligt bra med stora kunder som t ex Coca Cola, Youtube och Mutti (krossade tomater)

Nyligen spelade vi för det tyska filmbolaget studio 71 in en scen på Restaurang Ljunggren i Stockholm. En känd svensk pop-stjärna dricker Coca Cola (uppochner) tillsammans med en
s k youtuber (ungdom som lyckats marknadsföra sig själv på youtube)

Inspelningen i Stockholm innerstad gick bra men som alltid när det är city-inspelningar är det massa saker som händer: bilar som låter, städmaskiner som oväntat dyker upp m m. Puh!

Hans Rosling i Östermalmshallen!

Publicerad

Strax innan jul, fick Locationfinder ett uppdrag av Bill Gates Foundation, Seattle USA.

Hans Rosling berättar på uppdrag av dem om hälsoläget i världen i en kort informationsfilm som ska skickas ut i samband med Bill Gates årliga brev till 3 miljoner läsare. Jag har jobbat med amerikanarna ett par gånger tidigare, men då i mindre skala. Nu filmade vi i Östermalmshallen mitt i Stockholm, det vimlade naturligtvis av folk i julruschen, men det gick bra till sist!

God jul!

Viktig informationsfilm!

Publicerad

En del locations är roligare och mer relevanta att fixa än andra. Eftersom jag själv har en dotter så känns denna informationsfilm aktuell. Locationfinder var inte med på själva inspelningen men ordnade locations till denna film som är inspelad i Stockholm.

Mot näthat bland ungdomar

Publicerad

I grådaskiga oktober fick jag uppdrag av Honesty att ordna miljöer till en spännande och ovanlig film. Halebop ville slå ett slag mot nätmobbningen - företrädesvis bland ungdomar.

Resultatet blev denna tankeväckande och - faktiskt - roliga informationsfilm.

Sommarbilder mitt i vintern!

Publicerad

Februari månad började med ett mycket intressant uppdrag för SVT:s räkning. Det ska bli en TV-serie som ska utspela sin på ett kollo. Inspelningen ska fortgå under hela sommaren, så det gäller att hitta en location som man kan husera i hela sommaren, ett knivigt men jättekul uppdrag.

Extra svårt med tanke på att bilderna är tagna vintertid men ska visualisera en skön sommar...

En o-glamorös början på året

Publicerad

Januari började stenhårt med mängder med location-uppdrag i Stockholm. En av filmerna där jag bidrog med location var till ett nytt resebolag. Se filmen här!

Ett annat rek gällde tvättstugor. Ibland får man reka helt oglamorösa miljöer i Stockholm, men de är lika viktiga som vilket slott som helst!

God Jul!

Publicerad

I december var av förklarliga skäl ganska lugnt, och mycket tid ägnades åt familjen och julförberedelser.

Och tomten kom på besök till barnen!

En lyxvilla för hjärtekrossare!

Publicerad

I november filmade Padawan Productions hjärtekrossaren Anton Ewalds i en villa på Lidingö. Huset finns i registret hos www.locationfinder.se. Titta särskilt på scenerna där glashuset är filmat utifrån, väldigt snyggt tycker jag.

Som location scout gäller det att se möjligheterna i en miljö, och läsa treatment (beskrivning) noga så att kunderna d v s filmbolag och reklambyrå blir nöjda med de locations de får av mig och mitt företag.

Elektricitet för folket

Publicerad

I oktober filmade vi för Fortum och resultatet blev denna film. Scenerna är i huvudsak inspelade på Lidingö, Årsta och i city.

Det krävs en stor logistisk apparat och duktiga location managers på plats för att filma mitt i stan. Här fick jag stor hjälp av en duktig kollega som var på plats och hjälpte till.

Hamburgare på landet

Publicerad

I september filmade vi för McDonalds och resultatet blev denna film

Filmen är inspelad i närheten av Gnesta, hos en jättetrevlig bonde som f ö är med som traktorförare i filmen. Film-teamet bestående av över 50 man stod på bondens åker. Gudskelov regnande det inte den dagen får då vet man inte hur det hade slutat - troligtvis med lerbad.

Som location manager - och filmarbetare generellt - måste man vara flexibel och kunna se lösningar överallt - men även kunna förhindra potentiella katastrofer!

1800-talet endast en timme från Stureplan!

Publicerad

Fröken Julie som tv-drama spelades in på ett slott en timme från Stockholm med Helena Bergstrröm som regissör.

Innan Helenas företag Sweetwater valde just detta slott hade jag rekat ett tiotal andra slott, så jag fick se mängder med spännande miljöer runt om i Stockholmstrakten.

Mars började lovande!

Publicerad

Locationfinder fick för fjärde säsongen i rad uppdraget av Jarowskij att ordna ytterligare hus för den populära tv-serien Solsidan. Det ska bli spännande att se vilket hus filmbolaget väljer!

I mitten av Mars spelade vi in reklamfilm för ett ny tv-kanal. Hoyte van Hoytema var fotograf och location var ett fantastiskt jugend-slott i Roslagen. Filmen kan du snart se här!

Nästa vecka blir det ytterligare två roliga inspelningar för ett känt byggvaruhus, samt för en yogurt!

I slutet på månaden kommer vi också medverka till en reklamfilm för Mc Donald's. Huset vi har letat efter ska vara rejält slitet och under renovering. Tror faktiskt att vi har hittat det rätta huset!

Två utländska kunder på kroken

Publicerad

Väl hemma igen fick jag två utländska kunder på kroken. Det ena filmteamet kom från Washington USA, och ville göra en film i samband med Bill Gates engagemang för världshälsan. Vi filmade på restaurang La Dame Noire på Kungsholmen, en utmärkt location!

Det andra filmteamet kom från London och vi filmade under tre dagar olika Stockholmsmiljöer för en trailer till en stor tv-distributör. Eftersom teamet tröttnade på att endast filma storstadsbilder, så tog vi en tripp till Gnesta - en location jag känner till väl, eftersom familjen brukar hyra sommarhus där. Se så glada det engelska filmteamet är som får filma i Sverige vintertid! Se filmen här.

Januari var en lugn månad

Publicerad

Januari var en lugn månad för de flesta i filmbranschen, så jag tog med mig familjen och åkte till Oman där vi solade och badade. Märta älskade den varma poolen och de ljumma vindarna. Fast maten smakade sådär... .

Späckat med jobb på hösten

Publicerad

Hösten har varit späckad med jobb, ovanligt för denna årstid, då de flesta jobb inom reklamfilm och locations i Stockholmstrakten sker på våren och sommaren - tack vare ljuset. Så det är kul! Bilden är tagen i Stockholms skärgård där vi spelade in reklamfilm för ett finskt byggvaruhus. Det var kul eftersom man använde en känd finsk skådespelare som skickligt anspelade på den finska macho-mannen.

Förra veckan fick jag ett uppdrag där man behövde en villa, ett konferensrum samt en fotbollsplan för en film. Reklamfilmen ska spelas in denna vecka och avsändaren/kunden syftar till att få människor i samhället att använda el på ett smartare och förnuftigare vis.

Känns bra att medverka till något miljö-vänligt!

Hej hej!

Miljö till Cancerfondens reklamfilm

Publicerad

Det har varit härligt att leta miljöer i maj månad. Värmen, solen och naturens egna färger gör sitt till och bilderna blir härliga. Intressanta uppdrag har det varit också.

Jag har ordnat ett slott till Helena Bergströms August Strindberg-produktion fröken Julie. Dramat utspelar sig som bekant i ett gammalt sekelskifteskök och ett sådant hittade jag i Mälartrakten.

Jag ordnade en miljö till Cancerfondens reklamfilm som går på TV4 under våren. Det blev Värmdö Kyrka vi filmade i. Jag medverkar som brudgummen i filmen också för övrigt. Andra uppdrag har varit att scouta hela Nyköping, Eskilstuna, Södertälje och Gnesta för ett spelbolag. Alltid kul att komma från Stockholm litegrand. Men puh vilka bilresor.

Au bien tôt

Efter påskhelgen väntar tre nya location-uppdrag

Publicerad

Efter påskhelgen väntar tre nya location-uppdrag, alla lika spännande! Det första uppdraget är för en bilreklam och består i att hitta en övergiven, skitig och cool hangar där bilen ska köra runt i. Jag visade några bilder på en lämplig hangar för kunden, och de verkade gilla den. Jag ska leta vidare efter påsk, bl a har jag ett hett spår hos Årsta Partihallar.

Det andra uppdraget består i att hitta ett snyggt övergångsställe för en stillbildsfotografering. Sådana jobb är alltid mycket enklare då det är mycket mindre bilar och manskap på set. Det behövs oftast inte ens polistillstånd för fotograferingen. Jag föreställer mig att några snygga, coola modeller ska promenera över gatan, likt Beatles-omslaget, men jag har inte fått all info ännu.

Det tredje uppdraget består i att hitta en storslagen vy, ett hav eller en horisont utan slut. Det är svårt i Stockholmsområdet, där det mesta är bebyggt, men skam den som ger sig! Man får aldrig säga att ett uppdrag är omöjligt! Det är charmen med mitt jobb: det ska ske snabbt, inget får vara omöjligt, och man måste leverera i tid! Man måste lära sig att se de filmiska möjligheterna i en miljö. Kanske utsikten från Björknäs brygga på Ingarö kan duga som utsikt utan horisont för kunden?

Reklamfilm för den svenska cognacen

Publicerad

Inspelningen av en reklamfilm för den svenska cognacen gick smidigt på Smådalarö, utanför Stockholm. Vi såg 4 stycken älgar utanför huset! Allt kan hända på en reklamfilmsinspelning! Filmfotografen blev prejad av bussen och körde i diket på vägen hem, men han och creative director lyckades ordna en bärgare som drog upp dem. Slutet gott allting gott.

IKEA hade sitt show room i en av mina favoritmiljöer på Stigberget på Södermalm. Kul att ordna med PR och events, även om jag mest är inriktad på att hitta miljöer till reklamfilm, tv och långfilm.

Nu bär det av till Saltsjöbaden igen för inspelning av en reklamfilm för ett känt växtvaruhus. Vi kommer att vara alldeles i närheten av Grand Hotell i Saltis, en underbar och vacker miljö!

Väl mött!

Saltis-rekaren

Publicerad

Efter flera veckors letande efter hus till tv-serien Solsidan, börjar produktionsbolaget Jarowskij och jag närma oss lösningen på "bostadsproblemet" för karaktärerna i serien.

Jag har säkert besökt över 30 villor för den kommande säsong 3 av Solsidan, och närmare 100 sammanlagt, om man räknar med de tidigare säsongerna av serien. Och äntligen har vi funnit de rätta husen! Tv-inspelningen kommer att som vanligt ske i Saltsjöbaden från mitten av mars till slutet av maj.

Som location scout träffar man många olika roliga människor och får ta del av intressanta öden. (Och många tillfällen för en kaffe blir det!) T ex stötte jag på min gamla kemilärare Margareta från 70-talet i ett av husen som jag besökte. Ett annat kul möte var när jag träffade Nina som bor i en av sjuvillorna i Saltsjöbaden. Hon och jag hade aldrig träffats tidigare, men vi har många gemensamma vänner. Nina bjöd på te och vi samtalade om saltis och lämpliga hus till tv-serien, sådana tips är ovärderliga för mig som platsletare!

Nu är det snart dags att börja på nya projekt. Ett sådant intressant location-uppdrag är att ordna en lämplig miljö för IKEAs pressvisning i mars.